SUSU dan MINYAK Sumber Protein

SUSU dan MINYAK Sumber Protein

SUSU

Merupakan sumber protein, lemak, karbohidrat, vitamin (terutama vitamin A dan niacin), serta mineral (zat kapur dan fasfor). Satu-satuan penukar mengandung 130 kalori, 7 gr protein, 7 gr lemak dan 9 gr karbohidrat.

*) Untuk melengkapi lemaknya,perlu ditambah 1½ satuan penukar minyak.

Bahan

Makanan

URT

Berat

Gram

Joghurt

1

Gls

200

Susu kambing

¾

Gls

150

Susu kental tak manis

½

Gls

100

Susu kerbau

½

Gls

100

Susu sapi

1

Gls

200

Tepung sari kedele

4

Sdm

25

Tepung susu skim *)

4

Sdm

20

Tepung susu whole

5

Sdm

25

MINYAK

Bahan makanan ini hampir seluruhnya terdiri dari lemak. Satu-satuan penukar mengandung 45 kalori dan 5 gr lemak.

Bahan

Makanan

URT

Berat

Gram

Margarin

½

Sdm

5

Mentega

½

Sdm

5

Minyak kepala

½

Sdm

5

Minyak kacang kedele/

½

Sdm

5

Jagung

Kelapa

1

Ptg kcl

60

Kelapa parut

5

Sdm

30

Lemak sapi

1

Ptg kcl

5

Santan

½

Gls

50


Sumber: https://student.blog.dinus.ac.id/handay/seva-mobil-bekas/